Bula imobiliară din România explodează în 2022: ce se întâmplă cu prețurile la locuințe

de: Alexandru Puiu
30 05. 2022

Achiziția de locuințe în România va fi un proces din ce în ce mai complex, prețurile vor fi din ce în ce mai mari, iar indiciile că cei care au contractat deja creditele vor întâmpina dificultăți în a le duce la capăt sunt semnificative.

Se discută din ce în ce mai des despre bula imobiliară din România pentru că prețurile la locuințe nu se mai opresc din creștere, iar această realitate va continua și în 2022. În același timp, însă, numărul celor care își permit să le cumpere va scădea brusc, datorită condițiilor din ce în ce mai stricte de creditare, dar și a creșterii accelerate a costurilor cu facturile la energie și explozia ratelor vechi din cauza ROBOR.

Prețurile la locuințe vor crește, dar cu cât

Cei care sperau că urmează o ieftinire a apartamentelor și caselor comercializate în România, vor vedea contrariul în 2022, din păcate. Spre deosebire de anii trecuți, însă, motivul din spatele scumpirilor nu mai este specula agresivă a dezvoltatorilor, cât scumpirea constantă a materialelor de construcții, a forței de muncă, toate combinate cu inflația accelerată și valul masiv de incertitudine din piața economică.

Pe marginea acestui trend îngrijorător, și-a dat cu părerea, pentru Wall-Street.ro, Cristian Nicola, fondatorul companiei de consultanță imobiliară Investpoint. ”În ianuarie, speram, odată cu ridicarea restricțiilor din pandemie, că vom vedea o revenire a zonei de normalitate în 2022, așa cum o știam în urmă cu 2-3 ani. INS arăta că aveam cu 10% mai multe locuințe, în ianuarie 2022 vs ianuarie 2021. Trendul era pozitiv, dar a venit războiul din Ucraina, un conflict la granița noastră, care ne influențează, direct și indirect, din punct de vedere economic. Și cred că ne va influența și în următorii 3-5 ani, prin prisma a ceea ce se întâmplă cu scumpirea materialelor de construcții, a energiei și așa mai departe”, a explicat Nicola.

Oficialul a ținut să explice și motivele pentru care situația de acum este diferită de bula imobiliară din România cu care ne-am confruntat în 2008 – 2009. ”Din fericire (pentru dezvoltatori), perspectivele sunt mai bune decât perioada de criză începută în 2008, cu criza creditelor. Acum mulți dezvoltatorii, în special cei mari, dar și o parte dintre cei mici, au cash și nu mai au presiunea creditului bancar, așa că pot să ia mult mai ușor decizia de a frâna sau chiar de a bloca anumite proiecte, nemaiavând presiunea băncilor de a vinde”, a adăugat șeful Investpoint.

Din păcate, achiziția de locuințe în următoarea perioadă va veni cu prețuri mai mari, în egală măsură, din cauza creșterii prețurilor la materiale și a inflației, dar și pentru că unii speculează momentul. ”Proiectele care vor fi livrate în perioada următoare vor avea clar o creștere de cel puțin 20-30% la finalizare. În condițiile scumpirii costurilor de construcție, mulți dezvoltatori vor fi forțați să crească prețurile. În plus, vor fi și cei care vor specula momentul, pentru a-și crește și ei prețurile”, ne-a mai spus Cristian Nicola.